Uitleg over de Slimmigheden-site

Een uitvinding is gauw gedaan. Het gebeurt vanzelf, uit nood, uit onvrede met de norm of per ongeluk. Hoe het ook gebeurt: het is handig als anderen ervan weten. Dan kunnen ze er hun voordeel mee doen. Om bekendheid te geven aan uitvindingen die 50-plussers doen om hun bestaan te verbeteren, is de Slimmigheden-site opgericht. In feite is het een catalogus vol aanraders, van ouderen voor ouderen. 

De site komt voort uit een samenwerking tussen de Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven, serviceorganisatie Cubiss en de Bibliotheek Midden-Brabant. Eerstejaars Fontys-studenten hebben senioren geïnterviewd over hun leven met hedendaagse hulpmiddelen. Zo deden de studenten kennis en vaardigheden op over wetenschappelijk onderzoek.

Ze hebben in één moeite door geïnventariseerd wat ouderen zoal verzinnen om, met het verstrijken der jaren, hun zelfstandigheid te behouden. Wat ze doen om zich veilig te voelen, hoe ze bij de tijd blijven en hoe ze vereenzaming voorkomen.

De catalogus wordt wekelijks aangevuld met nieuwe slimmigheden. U kunt ook de uwe delen, per mail of via de Facebook-gemeenschapInmiddels is er ook een Slimmigheden-team samengesteld. Op verzoek komt het team graag bij u of uw vereniging op visite om te vertellen over de subtiele kunst van het uitvinden en om handigheidjes uit te wisselen.

Zoekmachine